Stroopwafel Dessert

03-10-2018

'Hoe serveer je de smaak van stroopwafels in een tweesterrenrestaurant? Je maakt tiramusu, met stroopwafels in plaats van lange vingers. Dat is erg lekker! En nee je maakt de stroopwafels niet zelf, die koop je...' Erik van Loo

Ingrediënten

  • 30 gram eidooier
  • 130 gram suiker 
  • 300 gram mascarpone
  • 60 gram eiwit
  • 1 dubbele espresso, afgekoeld
  • scheutje Tia Maria
  • 5 stroopwafels 
  • stijfgeslagen slagroom

Instructies

1.
Klop de eidooier met 30 gram suiker tot een lichte crème. Meng de mascarpone erdoor. Klop in een schone kom het eiwit stijf. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe, blijf kloppen tot de suiker is opgelost. Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel . Meng de espresso en Tia Maria erdoor. 

2.
Breek de stroopwafels in stukjes en verdeel een kwart van de stukjes over ruime glazen (bijvoorbeeld wiskeyglazen). Verdeel het mascarpone mengsel erover. Laat opstijven in de koelkast. 

3.
Verhit 2 eetlepels water met 2 eetlepels suiker en roer tot de suiker is opgelost. Houd wat van de stroopwafelstukjes achter voor de garnering. Meng in een pannetje de rest van de stroopwafelstukjes, de stroopwafellikeur en een scheutje suikerwater. Laat het op laag vuur smelten. Schep dit mengsel over het mascarpone mengsel. Garneer met slagroom en stukjes stroopwafel. 

4. Tip!
Maak het af met gesponnen suiker of kletskoppen van Haagse hopjes: maal hopjes fijn in een koffiemolentjes, strooi dit mengsel op een siliconen bakmatje en laat smelten in een voorverwarmde over van 180 graden.